Министерството на вътрешните работи отчита сериозен спад в количеството на иззетите

...
Министерството на вътрешните работи отчита сериозен спад в количеството на иззетите
Коментари Харесай

МВР се провали тежко в залавянето на наркотици

Министерството на вътрешните работи отчита сериозен спад в количеството на конфискуваните накротици през 2019 година, спрямо миналата година. Значителен растеж има само в количествата на хванатия кокаин - 13 пъти повече, само че това се дължи на тоновете пакети, които изплуваха инцидентно през април м.г. по Северното Черноморие. Намаление се регистрира при иззетия канабис – 57%, синтетичните наркотици – 43%, и при хероина – 34%.

Министерство на вътрешните работи и Агенция „ Митници “ са заловили близо 46 713 кг канабис, 2936 кг марихуана, 677 кг хероин, 297 кг кокаин и 225 кг синтетични опиати. Според доклада полицията е успяла да разбие цели 6 трансгранични канала за наркотрафик и да разкрие 22 незаконни лаборатории за синтетични опиати и 65 пространства за развъждане на канабис. Тези данни обаче не могат да бъдат сравнени с миналата година, защото в доклада на Министерство на вътрешните работи за 2018 година този сегмент на закононарушения липсва напълно.

В същото време в Европа се наблюдава ръст в използването на канабис, на стимуланти като кокаин, амфетамини, както и моделите на съчетана приложимост на няколко типа опиати, написа още в доклада. " През територията на България минава един от най-старите наркоканали – „ Балканският път “, по който директно се трафикират наркотични субстанции. Производството на опиати в страната се свежда до развъждане на канабис и синтезиране на амфетамини ", разясняват от Министерство на вътрешните работи.

Другият сегмент, в който вътрешното министерство регистрира слаби резултати, е контрабандата на цигари, алкохол и гориво. Количествата на иззетите газьоли по отношение на 2018 година са намалели с 63%, на цигарите с 26%, а при алкохола е регистриран спад с 9%. Единствено нарастване се следи на иззетия тютюн – 159%. Въпреки това Министерство на вътрешните работи е съумяло да пресече 3 трансгранични канала за контрабанда на цигари, написа в отчета. 

Като цяло, през 2019 година са регистрирани с 11% по-малко престъпления по отношение на миналата година. По предварителни данни те са общо 89 208, от които 86,5% – срещу личността и собствеността на жителите, и 13,5% – стопански. Полицията е работила по 154 227 досъдебни производства, което е с 6810 по-малко от 2018 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР